هیدروپلنینگ چیست؟ بسیاری درباره آن شنیده اند و برخی حتی آن را احساس کرده اند اما با وجود این، اغلب مورد توجه قرار نمی گیرد. این پدیده زمانی رخ می دهد که لاستیک خودرو شما روی لایه ای از آب می لغزند. این امر برای رانندگان می تواند بسیار ترسناک باشد؛ زیرا آن ها کنترل وسیله نقلیه خود را از دست می دهند. بر همین مبنا، توصیه می شود اطلاعات خود را درباره این پدیده افزایش دهید تا در صورت مواجهه با آن، عملکرد مناسبی داشته باشید.
هیدروپلنینگ چیست؟
بی شک روزهای بارانی، مترادف با افزایش توجه و مراقبت اضافی در جاده است؛ زیرا علاوه بر دید ضعیف، آبی که در گودال ها جمع می شود، پدیده ای را به وجود می آورد که رانندگان از آن می ترسند. هیدروپلنینگ به طور کلی با نام آکواپلنینگ (aquaplaning) نیز معرفی و شناخته می شود. این پدیده عبارت است از: از دست دادن چسبندگی لاستیک در سطح جاده به دلیل وجود لایه ای از آب بر روی سطح آن. در این پدیده، اساسا چرخ های وسیله نقلیه در بالای آب قرار می گیرند. هیدروپلنینگ هنگامی که وسیله نقلیه در مکانی که آب انباشته شده است، مانند: جاده بارانی، حرکت کند رخ می دهد. در واقع نیروی اصطکاک بین چرخ ها و جاده به شدت ضعیف شده و در نتیجه لغزش ایجاد می شود که کنترل آن برای راننده دشوار است. در این صورت باید بسیار مراقب بود؛ زیرا احتمال وقوع یک حادثه بزرگ به شدت افزایش می یابد.این اتفاق به نوع لاستیک نیز مرتبط است شما می توانید از بهترین مرکز پخش لاستیک خارجی بهترین نوع لاستیک را تهیه کنید.
پدیده هیدروپلنینگ چه تاثیری بر رانش خودرو می گذارد؟
آکواپلانینگ در اصل، تجمع یک لایه نازک آب روی آسفالت است که باعث شناور شدن وسیله نقلیه و از دست دادن کنترل آن در جاده می شود؛ به همین دلیل است که در روزهای بارانی شدید، تصادفات زیادی در جاده های کشور رخ می دهد. وقتی سرعت وسیله نقلیه به مقدار مشخصی می رسد، شیارهای آج لاستیک، زمان کافی برای تخلیه آب از قسمت تماس را ندارند. در این مواقع، لاستیک کشش خود را از دست می دهد و در بالای آسفالت شناور می شود. در این حالت، میانگین سرعت بحرانی برای وقوع این پدیده، معمولاً سرعت 70 کیلومتر در ساعت است. با این حال، بسته به شرایط موجود، هیدروپلنینگ می تواند با سرعت های بسیار پایین تر نیز رخ دهد. این پدیده خطرناک است؛ زیرا چرخ ها چسبندگی خود روی آسفالت را از دست می دهند.
عوامل موثر بر وقوع پدیده هیدروپلنینگ
فکر نکنید وقتی وارد یک گودال می شوید، بلافاصله کنترل خودرو را از دست خواهید داد. چندین عامل اصلی وجود دارد که بر روی هیدروپلنینگ تأثیر می گذارند، اکنون به آن ها می پردازیم:
سرعت خودرو و احتمال وقوع هیدروپلنینگ
بر کسی پوشیده نیست که اولین و اصلی ترین عامل در وقوع پدیده هیدروپلنینگ، مازاد سرعت به حساب می آید. لاستیک یک ماشین معمولی دارای شیارهایی بوده که برای تخلیه مقدار معینی آب از قسمت تماس طراحی شده است. وقتی ماشینی با سرعت زیاد به داخل یک گودال آب می رود، لاستیک ممکن است از نظر فیزیکی نتواند با حذف چنین مقدار آبی مقابله کند؛ در نتیجه یک لایه آب در قسمت تماس بین لاستیک و جاده پدید می آید. بنابراین، زمانی که در روزهای بارانی مجبور به رانندگی هستید، به یاد داشته باشید که چند دقیقه زودتر از خانه خارج شوید و آهسته تر رانندگی کنید.
عمق آج
مهم است که لاستیک ها همیشه در شرایط خوبی باشند؛ بنابراین باید لاستیک ها را به درستی انتخاب کنید. به طراحی آج (که بر نحوه هدایت آب تأثیر می گذارد) و عمق آج (که همیشه باید حداقل 3 میلی متر باشد) توجه ویژه داشته باشید. عمق آج باقی مانده لاستیک، عامل مهمی است که بر خطر بالقوه هیدروپلنینگ تأثیر می گذارد. هر چه عمق لایه ها و شیارهایی که آب را تخلیه می کنند کمتر باشد، آب به میزان اندک تری می تواند از لاستیک خارج شود؛ بنابراین، یک لاستیک فرسوده در گودال های پر آب، عملکرد ضعیف تری را از خود نشان می دهد.
عمق آب و تاثیر آن بر هیدروپلنینگ
ضخامت لایه آب، دومین عامل موثر بر وقوع این پدیده نا خوشایند محسوب می شود. اگر گودال عمیق باشد، آج نمی تواند به سرعت، تمام آب را از منطقه تماس چرخ با جاده خارج کند. یعنی ترکیب سرعت بالا و یک لایه بزرگ آب، معمولاً باعث هیدروپلنینگ می شود. تنها راه برای جلوگیری از این پدیده هنگام عبور از گودال با اندازه قابل توجه، کاهش سرعت از قبل است. همچنین ترکیب آب نیز می تواند وقوع آکواپلانینگ را افزایش دهد. عناصری مانند: روغن، خاک، نمک یا خود دمای محیط می توانند بر چگالی آب در سطح تأثیر بگذارند؛ به همین دلیل در اولین بارندگی های سال که ممکن است آب حاوی زباله های اضافی باشد، بیشتر مراقب باشید.
چگونه از پدیده هیدروپلنینگ جلوگیری کنیم؟
چندین نکته و قانون طلایی در این زمینه موجود است که باید برای جلوگیری از وقوع هیدروپلنینگ در حین رانندگی باید به آن ها توجه داشته باشید. اول، همیشه شرایط جاده را در نظر بگیرید اگر مثلاً: در جاده با گودال بزرگ یا یک بارندگی مواجه شدید، حتما سرعت ماشین خود را کم کنید. هنگام بارندگی، نباید هنگام رانندگی از بخش های سیل زده جاده عبور کنید؛ به خصوص از شیارهای عمیق که معمولاً آب زیادی در آن ها جمع می شود.
بر این اساس، با کاهش سرعت، اساسا میزان تماس لاستیک ها با جاده را افزایش می دهید. البته، برای جلوگیری از هیدروپلنینگ خودرو باید وضعیت لاستیک ها را نیز زیر نظر داشت. لاستیک های فرسوده یا آسیب دیده در خروج آب از سطح لاستیک تاثیر کمتری دارند؛ بنابراین، اگر عمق آج لاستیک ها با حداقل استاندارد تعیین شده مطابقت نداشته باشد، باید لاستیک ها را با لاستیک های جدید جایگزین کنید. فروشگاه لاستیک شجاع تایر یکی از مجموعه هایی است که انواع این محصولات را در اختیار شما قرار می دهد. شما قادر خواهید بود لاستیک مدنظر خود را از طریق این فروشگاه تهیه کنید.
هنگامی که هیدروپلنینگ اتفاق افتاد چه کنیم؟
مانند بیشتر شرایط و موقعیت های خطرناک، نامناسب ترین عملکردی که قادر هستید در حین رانندگی انجام دهید، این خواهد بود که وحشت کنید. اساسا در آکواپلانینگ، رایج ترین اشتباه رانندگان، انجام اقدامات نامناسب است. این اقدامات، شامل: تلاش برای تکان دادن فرمان به صورت شدید و یا ترمز گرفتن برای بازگرداندن خودرو به مسیر اصلی حرکت می شوند. اما نباید از این نکته غافل شد که اکثرا هنگامی یک وسیله نقلیه شروع به هیدروپلن کردن می کند که چرخ های جلوی آن، ارتباط خود را با آسفالت از دست داده اند. بر همین اساس ترمز کردن یا چرخاندن فرمان، تأثیر کمی در به دست آوردن مجدد کنترل اتومبیل خواهد داشت. کاری که هنگام هیدروپلنینگ باید انجام دهید را اکنون ذکر می کنیم.
- اگر از کروز کنترل استفاده می کنید، با اولین علامت هیدروپلنینگ آن را خاموش کنید.
- به هیچ عنوان پدال ترمز را هنگام وقوع این پدیده فشار ندهید؛ زیرا امکان دارد باعث سر خوردن خودرو شود.
- با رها کردن پدال گاز به صورت آرام ، سرعت موتور را کم کنید تا وسیله نقلیه به طور طبیعی سرعت خود را کاهش دهد. به علاوه به هیچ وجه نباید پدال گاز را فشار دهید و دور موتور ماشین را اضافه کنید. زیرا این امر فقط منجر به تشدید هیدروپلنینگ خواهد شد و احتمال لغزش را بالا می برد.
- اگر ماشین شما دیفرانسیل جلو دارد، سرعت خود را کم کرده و در صورت لزوم، خودرو را در جهت مخالف لغزش هدایت کنید.
- شما باید در این مواقع نیز خود را به طور کامل کنترل کنید و وحشت نکنید.
- به هیچ وجه حرکات ناگهانی با فرمان انجام نداده و پدال ترمز را به شدت فشار ندهید.
نتیجه گیری
اکنون شما به خوبی می دانید هیدروپلنینگ چیست؟ مقابله با این پدیده دشوار است و خیلی به تجربه راننده و البته شانس بستگی دارد. این پدیده زمانی رخ می دهد که خودروی شما به دلیل لایه ای از آب زیر چرخ ها شروع به از دست دادن تعادل خود می کند. درست در لحظه ای که لاستیک های ماشین دیگر نمی توانند مقدار زیادی آب را تخلیه کنند، میزان سطح تماس لاستیک ها با جاده شروع به کمتر شدن می کند. در این مواقع، خودرو به طور طبیعی به دستورات فرمان، ترمزگیری و در برخی موارد، حتی شتاب گیری واکنش نشان نمی دهد. هر مدل لاستیک دارای آج مخصوصی بر روی سطح خود بوده که برای تخلیه آب هنگام رانندگی بر روی سطح خیس و مرطوب طراحی شده است.
این زهکشی آب به طور خاص توسط سازندگان لاستیک به منظور جلوگیری از هیدروپلان شدن مداوم خودرو در جاده ایجاد می شود. اگر چنین حجمی از آب در جاده بیشتر از آن باشد که آج لاستیک خودرو می تواند بردارد، آنگاه آب اضافی زیر چرخ تشکیل می شود. در نتیجه چنین امری، خودرو ممکن است تعادل خود را از دست بدهد و در این حالت هیدروپلنینگ رخ می دهد؛ به همین دلیل، بسیار مهم است که تایرهای خود را در شرایط خوبی نگه دارید. به طور کلی ایمنی شما و همچنین ایمنی مسافران و سایر کاربران جاده به وضعیت لاستیک بستگی دارد. به علاوه به یاد داشته باشید، به هر میزان که ماشین آهسته تر حرکت کند، آب اضافی کمتری در زیر چرخ های آن جمع خواهد شد.
فروشگاه لاستیک شجاع تایر
سوالات متداول
پدیده هیدروپلنینگ چیست؟
این پدیده لغزش غیر قابل کنترل روی سطح جاده است که در هوای بارانی و زمان هایی که سطح جاده لغزنده است و اصطکاک لاستیک بر روی جاده کم است رخ میدهد.
اگر لاستیک هیدروپلن شد چه کار کنیم؟
ترمز نکنید زیرا ترمز کردن در این شرایط فقط وضعیت را بدتر می کند و منتظر بمانید تا لاستیک مجددا به سطح جاده متصل شود.
4 پاسخ
با سلام و درود
بنده ۳۵ ساله راننده ام اما والا راستش در مورد تخلیه آب نمیدونستم تا همین الان. ممنون از شما.
سال گذشته برای اولین بار این حالت رو خودم تجربه کردم.نسبت به شرایط مشابه سرعتم کمی بیشتر بود.بعدا متوجه شدم باد لاستیک هم زیاد بوده . حالا در این مورد موثر یا نه ،مطمین نیستم.
سلام جناب مرادی گرامی خوشحالیم که محتوای وبلاگ فروشگاه لاستیک ماشین شجاع تایر براتون ارزشمند بود.
تخلیه آب زیر لاستیک یا همون “آبسواری” (Hydroplaning) واقعاً موضوع مهمیه و همونطور که اشاره کردید، عواملی مثل سرعت زیاد و فشار بالای باد لاستیکها میتونن در ایجاد این شرایط تأثیرگذار باشن. اگر باد لاستیک بیش از حد باشه، سطح تماس لاستیک با جاده کمتر میشه و در نتیجه تخلیه آب هم بهدرستی انجام نمیشه. پیشنهاد میکنم همیشه فشار باد لاستیکها رو بر اساس توصیه سازنده ماشین تنظیم کنید تا از این مشکل جلوگیری بشه.
باز هم از تجربهتون ممنون و امیدواریم همیشه سفرهای ایمن و خوبی داشته باشید! 🌟
بسیار عالی بود سپاسگزارم
خواهش میکنم انجام وظیفه ست