هنگام خرید لاستیک نو حتما متوجه رنگ های قرمز و زرد روی دیواره لاستیک شده اید (البته اکثر لاستیک ها این قسمت های رنگی را ندارند). حتما شما هم تا به امروز با آن ها برخورد کرده اید، شاید برای شما سوال باشد که مفهوم نقاط رنگی روی تایر چیست؟ در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد که این نشانه های رنگی چه معنایی دارند.
نقاط رنگی روی تایر چه معنی دارند؟
اگر تایرهای شما نو هستند و به تازگی نصب شده اند، ممکن است متوجه لکه های قرمز و زرد روی آن ها شده باشید. نقاط روی بدنه جانبی تایرها به طور خاص توسط سازنده برای کمک به فرآیند نصب تایر قرار داده شده است. در واقع، هدف این نقاط رنگی برای کمک به تکنسین تایر در نصب صحیح آن می باشد.
این نقطه های رنگی برای رسیدن به بهترین تعادل لاستیک روی رینگ است که متاسفانه در مراکز تعویض لاستیک به این نکات توجهی ندارند. در صورتی که رینگ کاملا سالم باشد و هیچ گونه شکستگی یا نقطه جوش یا زنگ زدگی نداشته باشد تنها با استفاده از سرب لاستیک را متعادل می کنند.
معنی نقاط زرد
نقاط زرد: این رنگ نشان دهنده سبک ترین نقطه لاستیک از نظر طراحی لاستیک می باشد که برای ایجاد تعادل باید با سنگین ترین نقطه رینگ یعنی محل قرارگیری والف در تماس باشد. با تراز کردن سبک ترین نقطه لاستیک با سنگین ترین نقطه روی رینگ، تعادل بین رینگ و لاستیک تا حد امکان بهینه می شود.
معنی نقاط قرمز
نقاط قرمز: این نقطه نشان دهنده سنگین ترین نقطه لاستیک می باشد و برای بالانس تایر، طراحان رینگ سبک ترین نقطه رینگ را با رنگ زرد مشخص می کنند که باید با نقطه قرمز تایر مماس باشد.
کاربرد نقاط رنگی روی تایر
طبق بررسی های انجام شده توسط کارشناسان تایر، لاستیک ها کاملا گرد و متعادل نیستند. آن ها به دلیل اتصال سیم فولادی دارای نقاط سنگین و سبکی هستند و این نقاط هنگام چرخش و حرکت لاستیک در جاده می توانند باعث ایجاد لرزش شوند. بنابراین، سازندگان و طراحان لاستیک، این نقاط رنگی را روی لاستیک قرار می دهند تا هنگام نصب تایر، تعادل را اصلاح کنند.
همانطور که گفته شد تمامی لاستیک های نو و تازه این علامت را ندارند و حتی این رنگ ها ممکن است پس از مدتی از بین بروند. دلیل عدم وجود این نقاط در برخی لاستیک ها این است که اکثر افراد پس از خرید لاستیک نو برای نصب و بالانس آن به متخصص مراجعه می کنند. بنابراین این نقاط رنگی در همه لاستیک های برندهای مختلف دیده نمی شود. قبلا برخی از تکنسین ها از سرب برای بالانس لاستیک استفاده می کردند. البته باید توجه داشته باشید که هر چه سرب کمتری برای بالانس لاستیک ها مصرف شود، هزینه بالانس کمتر خواهد بود.
البته شایان ذکر است که این تنظیم نمی تواند دلیلی بر عدم انجام عملیات بالانس توسط دستگاه های دیجیتال، کامپیوتر و … باشد و برای رسیدن به تعادل وزنی دقیق باید لاستیک ها توسط دستگاه های دقیق بالانس شوند.
بالانس چرخ خودرو چیست؟
بالانس چرخ خودرو به معنای تعادل و همسویی چرخ ها می باشد و از نظر علمی باید گفت که تعادل بین چرخ ها در واقع توزیع یکنواخت وزن خودرو بین چرخ های مختلف است و عدم تعادل چرخ ها وضعیت غیرعادی را به همراه خواهد داشت. هدف از بالانس چرخ، به حداقل رساندن لرزش و جهش لاستیک، سواری نرم تری را فراهم می کند. این به بهبود کشش و کنترل فرمان کمک می کند و عمر لاستیک ها را نیز افزایش می دهد.
اما هر چقدر هم که لاستیک ها و چرخ ها با دقت بالانس شوند، در نهایت تعادل خود را از دست خواهند داد. با فرسودگی آج لاستیک، توزیع وزن روی محیط تایر تغییر می کند و تعادل چرخ و مجموعه تایر بهم می خورد. در نهایت ممکن است لازم باشد تایر دوباره بالانس شود زیرا حتی کوچکترین عدم تعادل می تواند لرزش قابل توجهی در هنگام رانندگی ایجاد کند.
پیامد های بالانس نبودن چرخ ها
شاید به عقیده بسیاری عدم تعادل چرخ ها در بدترین حالت منجر به لرزش فرمان شود، اما این عدم تعادل می تواند نتایج بدتری را نیز به دنبال داشته باشد. از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
خرابی زودرس قطعات
همانطور که گفته شد تمامی لرزش ها در حین حرکت به خصوص برجستگی ها و ناهمواری ها به چرخ ها وارد می شود و پس از انتقال به چرخ ها و سیستم تعلیق، جلوبندی خودرو و… می رسد و به مرور زمان و در صورت متعادل نبودن چرخ ها، این نیروهای مخرب می تواند منجر به خرابی سایر قطعات و کاهش عمر مفید خودرو شما شود.
-
لرزش فرمان
لرزش فرمان ناشی از متعادل نبودن چرخ ها ممکن است در سرعت های پایین محسوس نباشد، اما با افزایش سرعت خودرو، این لرزش ها بیشتر می شود و لرزش فرمان بیشتر ملموس و آزاردهنده خواهد شد. این ارتعاشات بسته به سایز و وزن خودرو، اندازه و وزن چرخ ها و … در سرعت های مختلف آشکار می شود و عمدتاً در سرعت های حدود 80 کیلومتر در ساعت بیشتر خود را نشان می دهد.
-
افزایش مصرف سوخت
با توجه به افزایش قیمت سوخت، اهمیت این موضوع بیشتر مشخص می شود. عدم تعادل چرخ در واقع بازده کلی سوخت را کاهش می دهد در نتیجه مصرف سوخت خودرو افزایش پیدا می کند.
-
فرسایش لاستیک
عدم تعادل چرخ ها باعث توزیع نابرابر وزن و قدرت بین چرخ های مختلف و در نتیجه سایش سریع لاستیک ها می شود. ناگفته نماند که فرسودگی بیش از حد لاستیک علاوه بر مشکلات مادی می تواند باعث بروز حوادث دلخراش شود.
-
شتاب و ترمزگیری ضعیف
عدم تعادل بین چرخ ها حتی بر روی شتاب و ترمز خودرو نیز تاثیر می گذارد زیرا خودرو برای رسیدن به یک نیروی معین باید بیشتر کار کند و این بدان معناست که اگر خودرو بخواهد در دو حالت چرخ متعادل و نامتعادل شتاب یکسانی داشته باشد; نیروی مفید کمتری برای شتاب گیری یا ترمز استفاده می شود و در نهایت، ضعف در هر دوی این عملکردها (شتاب یا ترمز) را به دنبال خواهد داشت.
انواع روش برای بالانس چرخها
بالانس چرخ خودرو به دو صورت انجام می شود:
-
روش استاتیکی
در روش ایستا که به روش استاتیک نیز معروف می باشد، چرخ بر روی یک محور افقی قابل چرخش نصب می شود. در این حالت اگر چرخ نامتعادل باشد به دلیل وزن بیشتر پایین تر قرار می گیرد. حال برای ایجاد تعادل وزنه ای با وزن مناسب در نقطه مقابل و بالای رینگ نصب می شود. اگر وزنه ها به درستی انتخاب شده و به درستی قرار داده شوند، عدم تعادل تایر برطرف می شود.
-
روش دینامیکی
روش پویا که به روش دینامیکی نیز معروف است، روشی جدید و نوین می باشد و علاوه بر تعیین نقاط نامتعادل ذکر شده در روش استاتیکی، عدم تعادل چرخ ها را نسبت به صفحه قائم تقارن نیز اندازه گیری می کند و اگر عدم تعادل مشاهده شود، با بالانس چرخش چرخ ها نسبت به صفحه متقارن عمودی این مشکل عدم تعادل برطرف می شود.
زمان مناسب برای بالانس چرخ ها
هرگز نمی توان زمان خاصی را برای بالانس چرخ برای همه خودروها اعلام کرد. زیرا عوامل متعدد و مختلفی در عدم تعادل و عدم بالانس تایر خودرو دخیل هستند. این علائم برای هر خودرو با توجه به شرایط آن متفاوت خواهد بود.اما به طور کلی توصیه ما این است که هر 6 ماه یکبار تعادل چرخ های خودرو خود را بررسی کنید یا هر 8000 تا 9000 کیلومتر، تعادل چرخ های خودرو را بررسی کرده و از آنها بازدید کنید.نکته مهم دیگر این است که بدون گذراندن این مدت و مشاهده علائم ذکر شده، بهتر است تعادل چرخ ها را در نظر بگیرید و به موقع از آن ها مراقبت کنید.مسئله دیگر، زمانی است که شما لاستیک را تعویض می کنید. در این صورت باید تعادل چرخ ها را نیز بررسی کنید و لاستیک ها را بالانس کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله درباره مفهوم نقاط رنگی روی تایر و تاثیر آن ها بر بالانس چرخ ها و سلامت چرخ و ماشین صحبت کردیم شما می توانید انواع لاستیک های با کیفیت را از فروشگاه شجاع تایر خریداری نمایید.
منبع: rd ، tyrebaydirect
فروشگاه لاستیک شجاع تایر
سوالات متداول
روش های مختلف برای بالانس چرخ ها به چه صورت است؟
روش های استاتیکی و دینمیکی از انواع روش برای بالانس چرخ ها است.
نقطه قرمز روی لاستیک به چه معناست ؟
این نقطه نشان دهنده سنگین ترین نقطه لاستیک می باشد و برای بالانس تایر، طراحان رینگ سبک ترین نقطه رینگ را با رنگ زرد مشخص می کنند که باید با نقطه قرمز تایر مماس باشد.
2 پاسخ
بالانس چرخ ها در خودروهای مختلف، متفاوت است؟
سلام وقت بخیر
بله بالانس چرخ ها به عوامل زیادی بستگی دارد و باید توسط متخصص انجام شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره بالانس لاستیک می توانید با مشاوران ما در شجاع تایر در تماس باشید.